Gelukkig is Kaapstad en omgeving divers genoeg om te blijven verrassen. Een van de leukste uitstapjes die we als gezin doen is het bezoeken van de Kirstenbosch botanische tuinen. Klinkt corny, ik weet het, maar het is bijzonder ontspannend. De botanische tuinen zijn door commandant Jan Van Riebeeck (Nederlander, stichter en eerste gouverneur van Kaapstad) aangelegd in 1657 als anti-scheurbuikremedie. Grote stukken oerbos zijn gekapt maar in plaats daarvan werd de oorsprong gelegd voor wat nu een van 's wereld meest vermaarde botanische tuinen is. Het is immens groot en prachtig aangelegd. Het ligt aan de voet van de Tafelberg, wat spectaculaire vistas biedt. Het landschap glooit, het is groen, bont, geurt en er zijn gedurfde thema's (zelfs blinden kunnen hier een kijkje nemen.....). Maar bovenal is het ontspannend.

Nog zo iets typisch voor Kaapstad waar we heel blij van worden: De VW Kever. Tot ver in de jaren 90 werden ze hier nog gefabriceerd en je ziet je dan ook om de minuut voorbij rijden. Wij rijden er zelf ook een. Het wrak valt van pure ellende uit elkaar en heeft 2 versnellingen (voor- en achteruit). Bij het optrekken, met name bij vals plat, maakt het meer geluid dan dan een space shuttle vertrekkende van Cape Caneveral, maar het heeft ons nog nooit in de steek gelaten. De zijspiegel aan bestuurderskant zit vastgelijmd aan de spiegelkast, maar door de zomerhitte smelt de lijm en moet je de spiegel elke tien minuten weer terug op zn plaats drukken. Zowel het plafond als stukken van de deuren en de achterbak missen bekleding maar dat wordt meer dan goed gemaakt door het huiskamertapijt op de vloer. Ik denk dat het enige van waarde aan deze auto de vet coole sticker op het dashboard is. We kunnen ook met Katie rijden (Toyata Conquest) maar de Kever zorgt voor een niet te vervalsen gevoel van vrijheid. Mischien is dat eigenlijk wel omdat je er niet met de kids in kunt rijden omdat er geen gordels in zitten. Maar bovendien past het zo goed bij zowel de surf- alswel de bohovibe die je in Kaapstad graag wilt uitstralen.
Door alle verhalen over het goede leven alhier zou de indruk gewekt kunnen zijn dat er niet gewerkt wordt. Niets is minder waar. Oscar is gelijk in het diepe gegooid. Hij werkt hard (HARD!) Gemiddeld zit hij op 3 x 24 uursdiensten en een dagdienst per week. Goed voor gemiddeld 90 uur per week. Schotwonden, messteken en community assaults in veelvoud per dag hebben hem in een stevige routine geforceerd. Hij zit hier nu twee maanden een heeft een indrukwekkende lange lijst van bijgewoonde/uitgevoerde operaties. Het is geweldig dat hij datgene kan doen waarvoor hij is gekomen, het opdoen van ervaring, maar de verhalen zijn meer dan afschuwelijk. Er zijn eigenlijk 3 typen verwondingen die hij binnen krijgt. Type 1: Verkeersongelukken, waarbij door overmatig alcoholgebruik een arme omstander is geschept. Meestal overleeft deze persoon het niet. Type 2: Community assaults. Met enige regelmaat besluit de lokale bevolking in de townships om het georganiseerde rechtssysteem niet in te schakelen maar zelf voor judge and jury te spelen en een verdachte "en masse" te mishandelen d.m.v. steniging, steken, schieten en ouderwets voeten- en vuistengebruik. Ook de persoon die met dit letsel binnenkomt overleeft het vaak niet. Letsel type 3: Schot- en steekwonden. Veelal in tienvoud toegebracht. En hoe bizar het ook klinkt: De meeste kans op overleven. Laatst kwam er een patient (17) binnen die in zijn voet was geschoten. Oscar herkende hem omdat hij het weekend daarvoor iwas behandeld voor een schotwond in zn buik. Kun je het je voorstellen?
Eigenaardige zaken zijn er ook. Zo zijn er de Lance-Armstrong'ers. Je kent ze wel. Mannen die, badend in het zweet, met een pijnlijke grimas fietsend de top van de berg proberen te bereiken. Hou even in je achterhoofd dat Zuid Afrika alleen al in de maand november zo'n 2000 verkeersdoden had en stel je dan het volgende voor: Stijle pitoreske oceaanweg, niet al te breed, elke 150 meter een nieuwe bocht, aankomend verkeer niet van te voren te zien. De afgrond, 1 meter naast de weg gelegen, is stijl en diep en eindigend in de oceaan, maar eerst nog een paar mega rotsblokken voor je in het water belandt. Niet helemaal comfortabel vanwege die afgrond rijd je in je Kever al wat voorzichtiger en met twee wielen op de foute kant van de weg. Verdomme, net in de bocht rijdt Lance. Dus nog meer naar rechts (voor de nitwits, we rijden hier links). Je draait de bocht om en jawel, daar is net die touringbus met Japanners. Je trapt vol het gas in (eerst Lance nog voorbij) en dan gooi je je stuur naar links en direct weer naar rechts (want afgrond). De hele bus Japanners in extase omdat die gast op de fiets snot-groen met zuurstok-roze durft te combineren. En Lance? Die fietst met een waes voor zn ogen door alsof er niets gebeurt is. Ik begrijp best dat je in foute neonkleuren op je haarloze lichaam jezelf een hartritmestoornis wilt fietsen. Maar was Frankrijk daar niet voor uitgevonden?
Dikke kussen,
Os, Dees en de kids